Tenger_Inecto

Bőrünk és a víz

Bőrünk akkor egészséges, ha telt, rugalmas, sima tapintású. Ezt a megjelenést főként hidratáltságának köszönheti, hiszen 70%-át víz alkotja. Két tényező felelős ezért: a hámsejtek víztartalma és a felszíni hidrolipid filmréteg, mely meggátolja a sejtekben tárolódó víz elpárolgását. Az utóbbi az a réteg, mely gyenge savainak köszönhetően fenntartja a bőr egészséges pH értékét (kb. 5,4-5,9 között). A kor előre haladtával ez a réteg egyre kevesebb vízmegtartó lipidet tartalmaz, mely a bőr ellenálló-képességének, rugalmasságának csökkenéséhez, és kiszáradásához vezethet. Ez által csökken a védelem a kórokozókkal, gombákkal és allergénekkel szemben. A bőr dehidráltsága hozzájárul a ráncok kialakulásához is.

Nyaranta számos tényező befolyásolhatja bőrünk nedvességtartalmát. Például ott a strandolás az agyonklórozott medencékben. Az ilyen helyeken persze nagy szükség van a klórra, hiszen elpusztítja a vízbe kerülő kórokozókat, meggátolva ezáltal, hogy emberről emberre terjedjenek át fertőzések, betegségek. Hátulütője azonban, hogy a klór könnyen rátapad az ember bőrére ezzel szárítva és viszketésre ingerelve azt. Legjobb megoldás, ha minden fürdés után azonnal lezuhanyozunk.

A tengerben való úszkálás egyrészről a víz ásványianyag-tartalmának köszönhetően nagyon jótékony, mivel tisztító, kondicionáló és regeneráló hatása van, mely lassítja a bőr öregedését. A só fertőtleníti, méregteleníti bőrünket, és elősegíti az elhalt rétegek lehámlását. Ezek mellett még fájdalomcsillapító hatása is ismert. Segíti a gyulladások gyógyulását, enyhíti a migrénes fejfájást és a reumás panaszokat is. Ugyanakkor a só és a nap együttes hatása sok vizet vonhat el szervezetünkből.

A nap is szárítja bőrünket, nem csak közvetlen sugarai által, de a hőség miatti folyamatos izzadás is hozzájárul a bőr nedvességtartalmának csökkenéséhez. A hideg vizes zuhany ugyan enyhítheti a meleg érzetet, de vigyázzunk, hiszen a túlzásba vitt tisztálkodás is csökkenti a bőr víztartalmát.

A legfontosabb, hogy mindig eleget igyunk (nyáron napi 1,5-2,5 litert) és strandolós napok után alaposan kenjük be a bőrünket az Inecto Naturals kókuszos, – vagy argánolajos hidratálójával, mely azonnal pótolja a bőr elvesztett nedvességtartalmát és még kellemes illatot is kölcsönöz neki.

Tenger_01_Inecto


Post Author: blog_admin