hajmosás

Hajmosás – biztosan jól csinálod?

Számtalan helyen olvashattad már, a szokásos hajmosási rutinod nem jó, mert az egészet fordítva kellene csinálni. Mi most eláruljuk, hogyan is célravezető hajat mosni, amely egészséges frizurát fog garantálni számodra!

A sampon

A helyes hajmosás alapvető és talán legfontosabb lépése, hogy találj a hajad típusához egy megfelelő terméket. Ha például zsíros tövű, száraz végű hajkoronával áldott meg a sors, ne is próbálkozz száraz hajra való samponnal, mert többet fog ártani, mint használni az adott termék, még ha egyébként jókat is hallottál róla. De ha inkább száraz a hajad, nézz körül a hidratáló, ápoló termékek között. Tévhit az, hogy egy új sampon kipróbálása esetén heteket kell várni, míg kifejti a megfelelő hatást: ha 3-4 mosás után is azt látod, hogy nem teljesen azt nyújtja, amit szeretnél, nyugodtan cseréld le egy másik fajtára.

Azt is sokan gondolják tévesen, hogy 2-3 havonta cserélgetni kell a sampont, mert már „nem működik olyan jól”. Az évszakok változásával a haj viselkedése, állapota is változhat, így csak lehet, hogy arról van szó, hogy ideiglenesen kell áttérni egy másik fajtára, pár hónap elteltével pedig ismét visszatérhetsz a kedvencedhez. De akár az is lehetséges, hogy a nem megfelelő hajmosási technika okozza a gondot (például nem mosod ki és öblíted ki rendesen a sampont a hajadból, így az előbb utóbb lerakódik a fejbőrödön és ez gondokat okozhat.

Teljesen felesleges a samponnal az egész hajadat megmosni, elég csak a hajtövedet. Csak feleslegesen kiszárítja a hajvégeidet, a vízzel együtt lecsorgó sampon bővel elég arra, hogy lehozzon minden szennyeződést. A hajad hosszára, végére keress egy szuper ápoló, hidratáló kondicionálót vagy pakolást inkább!

Sok hajszál hullik ki mosás közben?

Számos oka lehet, nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni. Lehet, hogy túl erősen dörzsölöd a fejbőrödet, vagy a hajadat, de az is lehet, hogy túl sokáig tart a hajmosási rítusod (samponozás, lemosás, samponozás, balzsam, majd hajpakolás) és az ilyenkor egyébként is sokkal sérülékenyebb hajszálak ezt már nem bírják el. Érdemes megnézni, mennyi szálat találsz a lefolyóban, ha csak egyszer (de akkor gyengéden, de alaposan) samponozol, leöblíted, majd balzsamozol vagy kondicionálózól. Lehet, meg fogsz lepődni a különbségen!

Többször jobb…?

Ugyan sokan, még mesterfodrászok is ajánlják, hogy egy megfelelő termékkel nyugodtan moshatsz hajat akár naponta is, mi ezt nem ajánljuk. Ugyanis ha a fejbőrödön található természetes védőréteget te mindennap lemosod, a faggyúmirigyeket arra fogja késztetni, hogy minél több és több faggyút termeljenek, ami a hajzsírosodásért felelős. Így ha egyszer mégiscsak ritkítani szeretnéd a heti hajmosások számát, nagyon nehéz dolgod lesz. A másik alapvető probléma a napi rendszerességű hajmosással, a szárítás, vagyis a forró levegő. Természetesen, ha hagyod magától megszáradni a frizurádat, akkor ettől nem kell tartani, de ha hajszárítás nélkül szuper frizurát kapsz, akkor gratulálunk, mert nagyon-nagyon szerencsés vagy. 🙂 Általában a heti egy vagy két alkalmas hajmosás sokaknak elegendő szokott lenni, és mi is ezt tartjuk az ideálisnak.

Száraz sampon – barát vagy ellenség?

Erre a kérdésre mi azt mondanánk, neked a barátod, mert a reggeli rohanás közben, vagy amikor nincsen időd/kedved hajat mosni, nagyon jól jöhet. A hajadnak viszont ellenség, mert ugyan felszívja a felesleges zsírt a hajtövekről, viszont nem engedi lélegezni a fejbőrt, ami nem a legjobb a hajnak. Azt tanácsoljuk, ha mindenképpen szükséged van száraz samponra két hajmosás között, akkor még lehetőleg aznap este, amikor használtad, mossál alaposan hajat.


Post Author: blog_admin