Parabén_Inecto

Para a parabének körül

Régóta vitatott kérdés, hogy a parabének negatív vagy semleges hatással vannak-e szervezetünkre. Sok helyen olvashatjuk káros jellemzőiket, máshol viszont ártalmatlanságukról nyerhetünk tanúbizonyságot. De vajon mik is ezek az anyagok, és miért kerülnek bele a naponta használatos kozmetikumainkba?

Kerülni, nem kerülni?

A parabének jelenleg a szépségipar legolcsóbb tartósítószerei, ezért használják a gyártók előszeretettel termékeikben. Főleg dezodorokban, testápolókban, samponokban, kondicionálókban és naptejekben találhatóak meg, de más kozmetikumban is előfordulhatnak. A fő gond az, hogy egy termékben általában többféle parabén is megtalálható, nem csak egy.

Számos kísérletet folytatnak napjainkban is kutatók, hogy egyértelműen igazolhassák a parabének milyen hatással vannak az emberi szervezetre. Tudomány mai állása szerint kis mennyiségben valóban ártalmatlanok ezek a mesterségesen előállított adalékanyagok, de mivel rengeteg kozmetikumban, sőt ételekben, húsokban és gyógyszerekben is előfordulnak, ezért minden egyes nap akár nagy mennyiségben is a szervezetünkbe juttathatjuk ezeket a szereket.

Olcsó húsnak híg a leve?

Nagyon olcsó az említett parabének előállítása, és jelentősen megnöveli az adott termék élettartamát, mivel megakadályozzák a különböző baktériumok, organizmusok elszaporodását a termékekben.

Törvényileg szabályozott, hogy a parabének koncentrációja egy kozmetikumban maximálisan 0,4% lehet. Ilyen kis mennyiségben nem káros az egészségre, viszont sokan egy kencénél többet használnak egy nap, és mivel ezek a szerek sok más vegyi anyaggal együtt könnyedén felszívódnak a bőrön keresztül, ezért a sokszor kis mennyiség összeadódik. Ennek pedig már komolyabb következményei is lehetnek.

Leggyakrabban a metilparabént E218, etilparabént E214, propilparabént, butilparabént kozmetikumokban tartósítószerként használják. Ha drogériák polcain keresgélsz, mindenképpen kerüld el ezek mellett a PABA (para-amino-benzosavat) benzofonokat, cinnamátokat, homoszalátokat és a 4-metilbenzilidén-kámfort.

Akár komolyabb betegséget is okozhatnak?

Kísérletek igazolták, hogy a bőrrel való érintkezés után (pl. testápoló, tusfürdő) a parabének jelenléte már pár óra múlva kimutatható a vérben, vagyis rettentő gyors a felszívódási képességük. Ha pedig egy naponta használatos termékről van szó, akkor tulajdonképpen folyamatosan jelen van a parabén a szervezetben.

Az arra érzékenyeknél súlyos problémákat okozhatnak, a PABA például bőrirritációt, míg a többiek ösztrogénszerű összetevőik miatt megzavarják a természetes hormontermelést, negatívan befolyásolva ezzel az agyi fejlődést. Ezen felül fokozzák a mellráksejtek osztódását, csökkentik a tesztoszteron előállítását, ezzel negatív irányba befolyásolva akár a férfiak termékenységét. Tovább folytatva a sort ezek a mesterségesen előállított alapanyagok okozhatnak allergiát fejfájást, nyálkahártya irritációt, vagy akár hányingert is.

Hosszan folytathatnánk még a sort, de ennyiből is látható, hogy a parabének használata egyedül a szépségiparnak éri meg, nekünk fogyasztóknak az egészségünkkel kell fizetnünk egy-egy akár szeretett kozmetikum használata miatt. Javasoljuk, hogy mindenki, aki csak teheti kerülje a parabén tartalmú termékek használatát. 3 évnél fiatalabbak számára pedig egyenesen tiltott a használatuk, hiszen befolyásolhatják egészséges fejlődésüket.

Mi akkor a megoldás?

Vásárlás előtt érdemes átböngészni a termékek összetevő listáját, és ha azt látod valami, hogy „paraben” gyorsan tedd vissza a polcra a kiválasztott terméket. Ha minőségi kozmetikai terméket szeretnél választani, akkor nézz körbe bátran az Inecto Naturals termékek között, mert akkor biztosan nem kell a parabén miatt aggódnod.


Post Author: blog_admin