Állati_eredetű_összetevők_Inecto

Állati eredetű összetevők kozmetikumokban, avagy ezt kerüld, ha vegán vagy!

Sokan azt hinnék vegánnak lenni annyit jelent, hogy nem fogyasztasz állati eredetű élelmiszereket. Sajnos az igazság az, hogy ez ennél sokkal összetettebb. Nem elég a konyhádból kiűzni az állati származékokat, mivel rengeteg kozmetikum is tartalmaz ilyen adalékanyagokat. Vásárlás előtt érdemes és nagyon ajánlott elolvasni, milyen összetevőkből készült az adott termék. Íme pár származék, melyekről talán nem is tudtad, hogy állati eredetűek, és melyeket sajnos csak ritkán váltanak ki valamely szintetikus hasonmásukkal.

Kezdetnek itt a kollagén (collagen), amit a ránctalanítókban használnak előszeretettel. Azonban kevesen tudják, hogy ez egy állati bőrből, vagy tyúkhájból kivont fehérje. Egy másik kedvelt ránctalanító szer a hialuronsav (hyaluronic acid) is állati eredetű, a kakas taréjából nyerik ki.

Másrészről a hidratáló testápolók, arckrémek és ajakbalzsamok nagy többsége sem mondhatja magát vegán készítménynek. Többek között lanolin tartalmuk miatt, ami nem más, mint tisztított gyapjúzsír. Másik állati összetevő, melyet ezek tartalmazhatnak a szklavén (squalane), a cápa máj olajában található szer. Bár a szklavén növényi eredetű is lehet (pl. olívaolajból), így alaposan utána kell járni az adott kozmetikumban milyen formában található meg. A hidratálás mellett másik szerepe, hogy a krémek jól- kenhetővé válnak tőle.

Állati eredetű vagy szintetikus?

Szintén állati és növényi eredetű is lehet az urea, glicerin (glycerin) és allantoin. Az ureát az állatok vizeletéből nyerhető ki, de szintetikus módon is elő lehet állítani. A glicerin állati és növényi zsírokban egyaránt megtalálható, kivonható, ugyanakkor szintén elkészíthető mesterségesen is. Az allantoin pedig természetes körülmények között a borjú vizeletéből nyerhető ki, de a fekete nadálytő kivonata is tartalmazza.

Szintén a krémek állagának javítására alkalmas méhviaszt (beeswax), pedig a méhek állítják elő saját váladékukból lépeik építésekor. Ezek mellett a kozmetikumok sűrítésére használnak még állati eredetű zselatint (gelatin) és sztearinsavat (stearic acid), melyek borjú, marha és sertés zsírjából állíthatóak elő.

Nagy divat lett ugyanakkor az úgynevezett keratin használata samponokban, mivel regenerálja a sérült hajszálakat és a fejbőrt. Sokan azonban nem tudják, hogy ez építi fel az állatok karmát, patáját és szarvát is. Sajnos ez az összetevő nem állítható elő mesterségesen, így ha ezt olvasod a flakonon, biztos lehetsz benne, hogy állati származék.

Szín is illat is!?

Nem csak a termékek állagát vagy hatóanyagát szabályozhatják kicsit sem vegán hozzávalókkal, hanem azok színét vagy akár illatát is. Például a karmazsinvörös szín egy dél-amerikai rovar testéből és annak tojásaiból vonják ki. Mégis előszeretettel használják rúzsokban, pirosítókban, kozmetikai termékekben, sőt akár élelmiszerekben is. Ami pedig az illatokat illeti, a pézsma illatot a szarvasfélék hímjei termelik prosztatájukban, melyet pézsmamirigynek is hívnak. Illatszerekhez rögzítőként adják, azonban nem csak vegánként kell odafigyelni erre az összetevőre, mivel a nők teste erre úgy reagál, mint az ösztrogénra, nőgyógyászati problémákat okozva ezzel. Ezért is érdemes inkább csak mesterségesen előállított pézsmát tartalmazó termékeket vásárolni.

A legtöbb állati származék, habár nem káros az ember égészségére, attól még az állatokéra, akikből előállítják nagyon is az!

Az Inecto Naturals termékek egyik terméke sem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, így ha fontosnak találod ezen összetevők elkerülését bátran válogathatsz az Inecto termékek között.


Post Author: blog_admin